zondag 29 augustus 2010

Mannen van Stavast



Met ‘Mannen van stavast’ laat theatergroep Het Lage Licht u kennismaken met drie mannen die Rotterdam groot hebben gemaakt. Dat is niet altijd eerlijk gegaan.
Waren ze helden of boeven?
Of maakt het niet uit en zijn alleen de resultaten belangrijk?
Door de vasthoudendheid van Jonker Frans, Pieter Caland en Lodewijk Pincoffs kon Rotterdam uitgroeien tot een stad van formaat. 

Vrijdag, zaterdag en zondag 3, 4 & 5 september












Jonker Frans
was roofridder. Ondanks zijn twijfelachtige daden groeide hij in Rotterdam al snel uit tot een held. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten wist hij de positie van Rotterdam ten opzichte van de andere Hollandse steden te versterken. Iets wat trouwens meer geluk was dan wijsheid. 
Lodewijk Pincoffs
was een van de belangrijkste grondleggers van de havens in Feijenoord en een man van aanzien die veel goede werken verrichtte voor de stad. Maar waar haalde hij het geld vandaan? Toen bekend werd dat hij fraude had gepleegd, vluchtte hij naar Amerika waar hij aan de kost probeerde te komen als sigarenfabrikant.
Pieter Caland







was de bedenker van de Nieuwe Waterweg, een rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam en de zee. Dit visionaire project kwam niet zonder slag of stoot van de grond. Er waren veel tegenstanders; men vreesde een financieel debâcle. Toch zette Caland door. Dankzij de Nieuwe Waterweg kon de Rotterdamse haven tot een van de grootste ter wereld worden.

Vrijdagmiddag 3 september  van 16.00 tot 18.00 uur op het Centraal Station Rotterdam

Zaterdag en Zondagmiddag 4 & 5 september op de kade van de Leuvehaven Rotterdam v.a. 12.30 elk uur een voorstelling. Laatste voorstelling 16.30 uur. 




Teksten: Willy Hilverda


Regie en vormgeving: Minnekus de Groot



Straattheatercoach: Reinier van Mourik
SpeL: Frank Prager, Yvette Hillebrink, Annemieke van Lieshout, Bas Bonnier, Reinier van Mourik, Kees Deenik, Marja van Starrenburg en Diana Albers 

van: www.hetlagelicht.nl

tot de volgende Blogs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten